Przydomowy zielnik to świetne rozwiązanie dla każdego amatora gotowania. Aromatyczne zioła są doskonałym uzupełnieniem każdego dania. Ponadto ważna jest także satysfakcja związana z faktem, że przyprawy zostały wyhodowany samodzielnie przez kucharza.
Zioła z własnego zielnika
Jako najbardziej popularne zioła do przydomowego zielnika należy wymienić miętę, bazylię, cząber, oraz rozmaryn.
Mięta jest doskonałym środkiem na dolegliwości żołądkowe, jej skuteczność jest równa wielu dostępnym na aptecznym rynku medykamentom, jednak jako naturalny środek jest o wiele zdrowsza dla ludzkiego żołądka.
Bazylia stanowi bardzo smaczny dodatek dla dań z pomidorów oraz takich, w których znajduje się ser mozzarella. Najlepiej sprawdza się w daniach kuchni włoskiej oraz jako składnik zup i sałatek.
Cząber charakteryzuje się wyrazistym, pikantnym smakiem oraz przyjemnym aromatem. Występuje w dwóch odmianach – zimowej oraz letniej. Zimowy cząber uznaje się za afrodyzjak, letni z kolei znajduje zastosowanie w medycynie oraz w kuchni.
Rozmaryn przejawia z kolei działanie rozgrzewające i świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych oraz do ziemniaków. Jego intensywny smak i aromat zachwycają ludzkość już od starożytności.
Sadzonki i nasiona ziół oraz pielęgnacja ziół
Sadzonki oraz nasiona ziół najlepiej uprawiać w zaprojektowanej przez siebie szklarni. Większość ziół wysiewa się na wiosnę, kiedy to słońce najbardziej rozpieszcza roślinność. Sadzonki oraz nasiona ziół można nabyć za pośrednictwem odpowiednich sklepów internetowych lub w punktach stacjonarnych. Pielęgnacja ziół powinna odbywać się zgodnie z instrukcjami, które zostały zawarte na dołączonej do każdego z nich etykiecie.
Jednakże zdecydowana większość ziół najlepiej rośnie w warunkach mocno nasłonecznionych i zacisznych. Zioła lubią przestrzeń, która z znacznym stopniu osłania je od wiatru. Gdy zioła są odpowiednio nagrzewane dochodzi do wydzielania przez nie dużej ilości olejków eterycznych i podobnych im związków, które przekładają się na ich późniejsze walory związane z aromatem.
Jak sadzić zioła?
Do hodowli ziół nie powinno się wykorzystywać tej samej ziemi, którą stosujemy do kwiatów. Jest ona zdecydowanie zbyt mocno naszpikowana sztucznym nawozem, za którym zioła nie przepadają.
Jedną z podstaw dotyczącą sadzenia siół jest zasadzenie ich w ziemi uniwersalnej, której odczyn jest z lekka zasadowy albo zupełnie obojętny. Ziemia ta powinna być wymieszana z domieszką piasku albo drobnego żwirku.
Hodowla ziół daje sporą satysfakcję dla uprawiającego. Ma też znaczenie dla smaku przygotowywanych potraw. Sama w sobie jednak może stanowić rodzaj ciekawego hobby, którego owoce po prostu cieszą.